Saturday, February 7, 2015

Resepi Puding Jagung

Dears As Sallam and Good Day!!

Hari nie saya nak tunjukkan cara buat caramel puding jagung yang simple and sedap..... 😃
Ok let's begin ye.... Gunakan periuk non stick dalam size 5 liters. Mula-mula masukkan 1 1/2 cawan tepung kastard.. pastu masukkan 3 cawan air.. kacau sampai larut betul-betul..Kacau sampai takde ketul-ketul tepung lagi...

Then masukkan 1 tin susu cair, 1 1/2 cawang gula pasir (boleh kurangkan sikit kalau tak suka manis.. Ikut citarasa masing-making ler... Kalau letak lebih dari nie rasanya macam manis pulak). Pastu masukkan 1 tin jagung tu.. Jangan salah beli jagung dalam tin tau 😄 hahahah.. kalau nak beli, korang beli yang jenis creamy ok? Tapi Kalau dah terbeli yang jenis air pastu ada jagung dalam tu..... Mmmmm Redha ajelah😭...... Boleh guna juga bukan tak boleh guna terus...

Ok lepas dah siap semua steps kat atas tadi, get ready letak atas dapur and gunakan api yang perlahan je.... Kalau sampai likat and berkilat-kilat.... Nak bagi tips sikit, time nie korang jangan stop kacau slow-slow sebab nak elak hangit atau berkerak bottom parts periuk... 

Lepas dah siap, masukkan dalam bekas kaca atau Tupperware yang leper sbb at the end nanti senang nak potong and serve...

Ok!! That's it, sangat simple tapi delicious!!! 😀. Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment